V sredo, 12. 10. 2022 ob 13. uri, smo na naši šoli gostili predstavnika Slovenske vojske iz vojašnice Ptuj (OZVVS Ptuj) g. Francija Hliša, vojnega veterana. Ta nam je nazorno predstavil delo Slovenske vojske in poklic vojaka. Skozi predstavitev je učencem tretje triade pojasnjeval različne možnosti za sodelovanje s Slovensko vojsko.

Najprej je izpostavil tabore za osnovno in srednješolce, nadalje pa je povedal tudi o možno

stih, kako lahko postaneš vojak prostovoljec in trinajst tednov služiš vojaški rok, pri tem pa dobiš še plačilo

Učencem je bilo predstavljeno tudi, kako se lahko prijavijo za vojaško štipendijo in si zagotovijo finančno podporo že v času srednješolskega izobraževanja ter si s tem zagotovijo zanesljivo zaposlitev. Pogoj je najmanj končana triletna poklica šola, čeprav je priporočljivo (glede na plačni razred in možnost napredovanja), da končajo štiriletno srednjo šolo in tako postanejo poklicni vojaki. Če so vestni, predvsem pa uspešni pri svojem delu, lahko službo poklicnega vojaka opravljajo celo življenje.

Učenci so si skupaj z učitelji pogledali še predstavitveni film, na koncu pa so imeli vojaka možnost tudi vprašati, če jih je še kaj zanimalo. Trije učenci so zaradi dobrega poslušanja predstavitve prejeli tudi simbolične nagrade Slovenske vojske: zvezek, vrečko in obesek. Posebej zanimivo pa je bilo tudi vojaško vozilo, ki je bilo parkirano na šolskem dvorišču. Več utrinkov lahko najdete v šolski galeriji.

Podrobni podatki o poklicu vojaka pa so na voljo na spletni strani: www.postanivojak.si

Zapisala: Vanja Lebar Varga

Slike: Nino Gumilar

(Skupno 140 obiskov, dnevno 1 obiskov)
Dostopnost